16.9.-17.9.2019 klo 17:00-20:00, Torikeskuksen toinen kerros
LKO & Soila Sariola: Soiva tila – Taidetelakka 2.0
–Soila Sariola ja Laitakaupungin orkesteri saavat kauppakeskuksen myyntitilan soimaan – tule katsomaan miten Taidetelakka 2.0 syntyy!

Lauluyhtye Rajattomasta tuttu pedagogi ja laulaja Soila Sariola luo yhdessä Laitakaupungin orkesterin kanssa improvisoidun ääni-installaation Torikeskuksen tyhjään liiketilaan. Taiteilijat toimivat tilassa intensiivisesti kaksi päivää. Molempina päivinä teos avoinna yleisölle klo 17.-20.00, jolloin yleisön on mahdollista viettää teoksessa itselleen sen hetkisen tuntemuksen määrittelemä aika.

Tilassa saattaa tapahtua samanaikaisesti monta asiaa ja kuulija saakin vapaasti valita, lähteekö seuraamaan jotain kuljetusta tarkemmin vai antautuuko kokonaisuuden aistimiseen. Tilassa on myös mahdollista levätä tai istua paikallaan – vaikka silmät kiinni. Jokainen tilassa käyvä on osa taidekohtaamisia.

Juuri näiden kohtaamisten kautta Soila Sariola lähestyy taidetta. Jokainen muusikko on tärkeä juuri sellaisenaan kuin on; menneisyytensä ja nykyisyytensä kanssa. Epätäydellisen täydellisessä ympäristössä taiteilijan on mahdollista ottaa kokonaisvaltaisesti käyttöönsä kaikki taitonsa ja mahdollisuutensa sekä päästä tarkastelemaan erilaisista näkökulmista sen hetkistä taiteellista identiteettiään.

Teoksessa tapahtuva taide ja musiikki eivät siis pohjaudu mihinkään tiettyyn tyyliin, vaikka Sariolaa ja LKO:n jäseniä yhdistääkin vahvasti suomalainen kansanperinne. Teos syntyy ja kehittyy omalla painollaan ja kaikki tapahtumat etenevät enemmän tai vähemmän sovittujen kuvioiden mukaan ja erilaisten harjoitteiden inspiroimana.

Paikalle saa tulla rennolla mielellä ja kohtaamaan tilassa tapahtuva esitys sellaisena kuin se on. Juuri sinä ja sinun tarinasi saattaa olla näkyvä tai näkymätön inspiraatio taiteen syntymiselle. Jokainen on tärkeä. Sinä olet tärkeä. Taide kuuluu kaikille – tule latautumaan Taidetelakalle!

Soila Sariola (s.1977) on kysytty pedagogi ja laulaja, joka tunnetaan parhaiten julkisesta työstään lauluyhtye Rajattoman alttona. Päätyönsä rinnalla hän toimii monialaisesti solistina erilaisissa produktioissa niin sävelletyn kuin improvisoidun musiikin saralla. Sariola on työskennellyt muun muassa Marina Abramovicin teoksessa ”The Cleaner” v. 2017 (the singers core-team) ja hänen nimensä löytyy myös Cirque du Soleil:n artist database:sta.

Maisteriksi Sariola valmistui Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta (2005), jonne hän tällä hetkellä valmistelee taiteellista tohtorintutkintoa improvisaation ja maalaustaiteen yhdistämistä nimellä ”Äänen ja mielen monet polut – Miten taiteet yhdistyvät minussa?”. Hän hankki hiljattain lisää kokemusta toimimalla musiikin- ja laulun yliopistolehtorina Tampereen yliopiston näyttelijäkoulutuksessa Nätyllä vuosina 2017-18. Sariola on myös tunnettu sävelkielestään, jossa yhdistyy suvereenisti uusi ja vanha maailma. Hänen teoksiaan löytyy niin oppimateriaaleista (Otava, 2015; Salaisuuksien aapinen) kuin kuorokokoelmista ja hänen sävellyksiään esitetään laajasti ympäri maailmaa. Materiaalia on myös julkaistu paljon SulaSol:n toimesta. 

Laitakaupungin orkesteri on Seinäjoella toimiva rytmimusiikin ammattilaisorkesteri, jonka isäntäorganisaationa toimii Seinäjoen elävän musiikin yhdistys Selmu ry. Vuodesta 2011 toiminut yhtye operoi monipuolisesti eri rytmimusiikin tyylien parissa niin erilaisten konserttiproduktioiden, tanssin kuin teatterinkin kentällä.

LKO on tehnyt menestyksekästä yhteistyötä eri artistien, kuten Palefacen, Otto Grundströmin, Susanna Erkinheimon ja Osku Ketolan sekä Seinäjoen kaupunginorkesterin kanssa. Orkesteri on saanut toimintaansa vuodesta 2012 lähtien Taiteen edistämiskeskuksen toiminta-avustusta.

Laitakaupungin orkesteri ensimmäinen albumi Virta julkaistiin vuonna 2013, lisäksi LKO on mukana vuonna 2017 julkaistulla Orffit feat. Laitakaupungin orkesteri: Pääjalkaiset –levyllä.

Taidetelakka 2.0 on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikön projekti, jossa Taideyliopiston eri akatemioiden (Sibelius-Akatemia, Kuvataideakatemia ja Teatterikorkeakoulu) tohtoriopiskelijat luovat yhteistyössä Laitakaupungin orkesterin muusikoiden kanssa taide-elämyksiä Seinäjoelle. Projektia rahoittaa Seinäjoen yliopistokeskus.